Arhivă blog

miercuri, 5 decembrie 2012

SF NICOLAE !


Sfântul Ierarh Nicolae s-a născut pe vremea împăraților Dioclețian (284-305) și Maximian (286-305) în cetatea Patara din Asia Mică. Părinții săi au părăsit însă această viață destul de devreme, iar Sfântul Nicolae a rămas în grija unui unchi, episcop, care purta același nume ca al său, potrivit Agerpres.


Creştinii ortodocşi de stil vechi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Ierarh Nicolae. Această zi este celebrată de două ori pe an: iarna în 19 decembrie şi primăvara în 22 mai.  

Legenda spune că Sfântul Nicolae s-a născut în a doua jumătate a secolului al III-lea, în familia unor oameni evlavioşi din Lichia, teritoriu aflat în prezent în Turcia. El a ajuns de la un simplu slujitor al bisericii la rangul de arhiereu, devenind arhiepiscopul oraşului Mira din Lichia.

Se spune că lui Nicolae îi plăcea să-i ajute pe cei săraci şi năpăstuiţi, cărora le dădea aproape toţi banii câştigaţi. Moaştele lui s-au păstrat în catedrala locală. În 1087, acestea au fost transferate în oraşul italian Bari, unde se află şi în prezent.


Vezi și
  1. Schema de tratament pentru cazurile ușoare de Covid-19

  2. Romania traiește , încă ,  din inertia bogățiilor create in Epoca Comunistă

  3. Scara de valori a societății romanești 

  4. Europa privită din viitor

  5. Hrana vie

  6. Planurile in derulare sunt o munca in progres,  veche de sute de ani  

  7. Destinatii uimitoare pe glob

  8. Miracolul japonez- Drum reconstruit în patru zile

  9. Primarul care nu frură

  10. Duda a pus mâna pe Casa Regală

  11. Nu poti multiplica bogatia divizand-o !  

  12. Evolutia Laptop - Cântărea 5,44 kg

  13. O Nouă Republică

  14.    A fi patriot nu e un merit, e o datorie.! 

  15. În vremea monarhiei, taranii romani reprezentau 90% din populatie si nu aveau drept de vot.

  16. Miracolul din Noua Zeelandă - LYPRINOL

  17. Cea mai frumoasă scrisoare de dragoste

  18. Locul unde Cerul se uneste cu Pamantul

  19. Fii propriul tău nutriționist

  20. Maya ramane o civilizatie misterioasa

  21. Slăbești daca esti motivat

  22. Serbet de ciocolata

  23. Set medical Covid necesar acasă

  24. Medicament retras - folosit în diabet

  25. Brexit-ul - Spaima Europei

  26. Virusul Misterios

  27. Inamicul numărul unu al acumulatorilor 

  28. Sistemele solare - apă caldă

  29. Economisirea energiei electrice

  30.  Hoțul de cărți

  31. Aparitia starii de insolventa

  32. TRUMP ESTE PRESEDINTE

  33. Microbii din organismul uman

  34. Despre islamizarea Europei. O publicăm integral.  Și fără comentarii. 

  35. „Naţiunea este mai importantă ca Libertatea !”

  36. Masca ce omoară virusul     O veste de Covid  

  37. Primul an de viaţă - Alocatia pentru copil  

  38. Tavalugul Marelui Razboi - Globaliyarea - Asasinii Economici


A primit din copilărie o creștere aleasă, urmând cursurile celor mai vestite școli ale epocii. Și a urmat din tinerețe reguli de viață deosebită, cu multă rugăciune, post și priveghere.

Iubind virtutea, viața curată și dăruindu-se cu totul slujirii aproapelui, a fost hirotonit preot, apoi episcop al cetății Mira din ținutul Lichia (astăzi localitatea Demre din Turcia, aflată pe malul Mării Mediterane).

Sfântul Nicolae a fost întemnițat în timpul persecuțiilor decretate de împărații romani Dioclețian și Maximilian. În urma Edictul de la Milan din 313 dat de Constantin cel Mare, care acorda libertate deplină creștinismului, Sfântul Nicolae s-a întors în scaunul episcopal din cetatea Mirei.

Alături de alți Părinți ai Bisericii, a participat la primul Sinod ecumenic de la Niceea din 325, dovedindu-se un puternic apărător al credinței creștine împotriva ereziei ariene.

Despre Sfântul Nicolae se istorisește că, aprinzându-se de dragostea pentru adevărul lui Dumnezeu, în mijlocul soborului fiind, l-a lovit peste față pe ereticul Arie. Pentru acest lucrul i s-au ridicat de către ceilalți părinți participanți la sinod, însemnele arhierești. Evanghelia și omoforul i-au fost înapoiate însă prin minune, acest lucru fiind adeverit chiar de părinții mai îmbunătățiți care erau de față.

Tradiția pomenește unele fapte minunate săvârșite de Sfântul Nicolae: salvarea de la moarte a trei bărbați condamnați fără vină de un slujbaș imperial, aducerea unor ajutoare neașteptate unor familii aflate pe punctul de a săvârși nelegiuiri pentru a-și câștiga pâinea și multe altele. Obiceiul de a face daruri de ziua sa se datorează bunătății cu care era înzestrat Sfântul Nicolae și obiceiului său de a ajuta pe cei nevoiași.

De s-ar povesti milele lui una câte una și câte îndurări a arătat către cei săraci, pe câți flămânzi a hrănit, pe câți goi a îmbrăcat și pe câți a răscumpărat de la datornici, nu ajunge timpul pentru a le face cunoscute.

Sfântul Ierarh Nicolae a trecut la cele veșnice după mulți ani, timp în care a strălucit în mijlocul cetății Mirelor, fiind îngropat în biserica episcopală în ziua a șasea a lunii decembrie.

Moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, care s-au arătat izvorâtoare de mir, au săvârșit multe minuni în Mira Lichiei. În prezent, sfintele moaște ale Sfântului Ierarh Nicolae se află la Bari, în sudul Italiei, în Catedrala Sfântul Nicolae, care este un important centru de pelerinaj, atât pentru italieni, cât și pentru creștinii ortodocși din estul Europei.

În România se află mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae, la Biserica Sfântul Gheorghe Nou, ultima ctitorie a Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu.

Prețiosul și sfântul odor a fost adus aici de către Mihai Viteazul, domn al Țării Românești și, pentru o scurtă perioadă, conducător de facto al celor trei mari țări medievale care formează România de astăzi: Țara Românească, Transilvania și Moldova.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu