miercuri, 11 septembrie 2019

Sistemul alert în caz de răpire

Cum funcționează sistemul „Alertă Răpire Copil” în Statele Unite

 Deși există, în România sistemul nu a fost folosit până acum decât în cadrul unei simulări


Spre deosebire de România, unde cazul de la Caracal a scos grave nereguli în sistem, cazurile de răpiri ale copiilor sunt raportate în Statele Unite printr-un sistem numit „amber alert”, care trimite în mod automat tuturor utilizatorilor de telefonie mobilă din zona în care s-a raportat răpirea informații esențiale despre suspect.
În cazul răpirii unui copil, alertele amber sunt distribuite concomitent de posturile radio și de televiziunile locale. Telefoanele mobile aflate în raza de acoperire a suspectului primesc un mesaj text în care sunt furnizate date despre mașina răpitorului și caracteristicile lui. Sistemul a fost introdus în 1996, după ce o fată de 9 ani a fost răpită și ucisă în Texas.

Vezi și 

  1. Schema de tratament pentru Covid-19

  2. În medie, perioade necesară

  3. dezvoltării unui vaccin este de 12-15 ani ?

  4. Romania traiește , încă ,  din inertia bogățiilor

  5. Scara de valori a societății romanești 

  6. Europa privită din viitor

  7. Hrana vie

  8. Noile vaccinuri

  9. Planurile in derulare sunt o munca in progres 

  10. Destinatii uimitoare pe glob

  11. Miracolul japonez- Drum reconstruit în patru zile

  12. Primarul care nu frură

  13. Duda a pus mâna pe Casa Regală

  14. Nu poti multiplica bogatia divizand-o !  

  15. Evolutia Laptop - Cântărea 5,44 kg

  16. O Nouă Republică

  17. A fi patriot nu e un merit, e o datorie.! 

  18. În vremea monarhiei, Țaranii romani reprezentau 90% 

  19. Miracolul din Noua Zeelandă - LYPRINOL

  20. Cea mai frumoasă scrisoare de dragoste

  21. Locul unde Cerul se uneste cu Pamantul

  22. Fii propriul tău nutriționist

  23. Maya ramane o civilizatie misterioasa

  24. Slăbești daca esti motivat

  25. Serbet de ciocolata

  26. Set medical Covid necesar acasă

  27. Medicament retras - folosit în diabet

  28. Brexit-ul - Spaima Europei

  29. Virusul Misterios

  30. Inamicul numărul unu al

  31. acumulatorilor 

  32. Sistemele solare - apă caldă

  33. Economisirea energiei electrice

  34.  Hoțul de cărți

  35. Aparitia starii de insolventa

  36. TRUMP ESTE PRESEDINTE

  37. Microbii din organismul uman

  38. Despre islamizarea Europei. O publicăm integral.   

  39. „Naţiunea este mai importantă ca Libertatea !”

  40. Masca ce omoară virusul    

  41.  O veste de Covid  

  42. Primul an de viaţă - Alocatia pentru copil  

  43. Tavalugul Marelui Razboi - Globaliyarea 

  44. Îndulcitorul care scade glicemia

  45. VIRUSUL - SPAIMA OMENIRII

  46. Fii propriul tău nutriționist

  47.  Veriga Lipsă din Educație


De asemenea, pe plăcuțele electronice de pe autostrăzi și din magazine sunt distribuite semnalmentele răpitorului și ale copilului. Pentru a se activa, poliția trebuie să constate că minorul se află în pericolul de a fi rănit sau ucis și că există suficiente date despre copil sau despre agresor care pot fi transmise mai departe publicului.
Datele preluate de poliție sunt transmise automat prin sistemul de alerte amber FBI-ului, care oferă sprijin autorităților în găsirea minorului răpit. Sistemul funcționează oficial în Statele Unite, în Canada, precum și în douăzeci de state europene: Belgia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Elveția, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Spania și Marea Britanie.
În România însă, sistemul nu funcționează încă, deși s-au investit în el 236.000 de euro prin finanțare europeană în 2011, se arată într-un material hotnews.ro. Poliția Română susține că până acum a existat o singură situație „care a impus declanşarea mecanismului”, în cadrul unei simulări în cazul răpirii sau dispariţiei unui copil în circumstanţe care îi pun în pericol viaţa, ar urma să fie trimisă populației o alertă cu semnalmentele și fotografia copilului, pentru ca cei care au informaţii să poată anunţa imediat autorităţile, se arată pe același site.
Conform hotnews.ro, sistemul a beneficiat de o finanțare europeană de 236.000 de euro, iar Inspectoratul General al Poliției Române a contribuit cu 53.828 de euro. Alți 6.000 de euro au venit din partea FOCUS (Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual). Proiectul este realizat de către Inspectoratul General al Poliţiei Române, în calitate de aplicant principal, în parteneriat cu Parchetul General şi Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual – ”FOCUS”.
„Mecanismul funcţionează în paralel cu activităţile specifice desfăşurate de poliţie şi parchet în cazul răpirilor sau dispariţiilor de copii și are rolul de a ajuta ancheta în curs cu informaţii suplimentare, oferite de populaţie, imediat după răpirea sau dispariţia copilului. Instrumentul astfel creat presupune mobilizarea unor mijloace excepţionale, pentru situaţii excepţionale”, conform site-ului Poliției.
Într-o conferință de presă susținută marți, președintele Klaus Iohannis a declarat: „Am cerut instituțiilor responsabile să prezinte în CSAT o anchetă completă privind cazul de la Caracal. Datele prezentate în rapoarte reflectă o serie de deficiențe grave, dintre care amintesc: (…) nerespectarea procedurilor interne privind raportarea și monitorizarea evenimentelor și a aspectelor de interes operativ, nerespectarea Metodologiei de lucru privind declanșarea și funcționarea mecanismului național ”Alertă Răpire Copil”, precum și a protocolului de cooperare între Ministerul Afacerilor Interne și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție privind declanșarea și funcționarea mecanismului național Alertă Răpire Copil”.
Sistemul de alertare nu doar că nu funcționează, ci informațiile despre persoanele răpite sunt prezentate de-a valma pe site-ul poliției cu informații despre infractorii dați în urmărire. Fostul secretar de stat în ministerul justiției a semnalat, într-o postare pe Facebook, că pe pagina Poliției Române prezintă de-a valma aceste informații.
”Nu s-a mai putut. Doamna Dăncilă s-a săturat și a declarat război total criminalității. Prea s-a exagerat cu anticorupția, zice doamna Dăncilă. Trebuie crescut nivelul de ambiție la toată criminalitatea. Trebuie mult mai mult.
Foarte bine, să-i urăm succes. Poate începe cu lupta împotriva prostiei, nesimțirii și incompetenței care fac ca pozele persoanelor dispărute să stea de-a valma pe aceeași pagină cu pozele infractorilor dați în urmărire. Da, inclusiv poza Alexandrei Măceșanu e pe acea pagină”, se arată în postarea lui Adrian Baboi Stroe.












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu