duminică, 16 iunie 2013

Parlamentul norvegian a votat serviciului militar obligatoriu

                                                   


Parlamentul norvegian a votat vineri, cu o majoritate covârşitoare, în favoarea serviciului militar obligatoriu pentru femei pe timp de pace, Norvegia devenind prima ţară membră NATO şi primul stat european care introduce o astfel de măsură.
Norvegia introduce serviciul militar obligatoriu pentru femei
Drepturile şi obligaţiile ar trebui să fie la fel pentru toţi’, a afirmat parlamentara Laila Gustaven, o susţinătoare a legii. ‘Forţele armate au nevoie de acces la cele mai bune resurse, indiferent de gen, iar în prezent sunt recrutaţi în mare parte bărbaţi’, a adăugat aceasta, scrie Agerpres.
Norvegia se află în prima linie a luptei pentru egalitatea între sexe, impunând, de exemplu, tuturor societăţilor pe acţiuni să acorde femeilor cel puţin 40% din locurile din consiliile de administraţie. Miercuri, ţara a sărbătorit un secol de când femeile norvegiene au dobândit dreptul de a vota.
Femeile alcătuiesc jumătate din guvernul actual, iar liderul opoziţiei, Erna Solberg, este de aşteptat să devină cea de-a doua femeie premier a Norvegiei în urma alegerilor care se vor desfăşura anul acesta, potrivit sondajelor de opinie, care indică faptul că formaţiunea sa, Partidul Conservator, şi aliaţii acesteia vor câştiga o majoritate parlamentară.
‘Este un eveniment istoric. Pentru mine, este fantastic să scriu istoria, pentru forţele armate şi pentru femei’, a adăugat Gustavsen.
Norvegia şi-a redus forţele armate de la sfârşitul Războiului Rece şi cheltuieşte masiv în domeniul tehnologiei pentru a menţine o armată de dimensiuni mici, dar avansată. Femeile deja servesc în armată, dar din voinţă proprie. Ele alcătuiesc o zecime din forţele armate norvegiene, potrivit Ministerului Apărării.
You and 4 others like this.
  • Viorica Chivu si eu care am vrut sa fac armata in tinerete...
  • Al Con Pe vremuri armata ERA OBLIGATORIE SI IN SPIRITUL PATRIOTISMULUI , ADICĂ AVEAI MOTIVAȚI CĂ ” Iți aperi sărăcia și nevoile și neamul ” Acum in timp de pace ne mor oștenii pentru un pumn de euro , iar armata ( o mînbă de mercenari șmenari ) cheltuiește ca in timp de război ! Un militar de rang înalt sau soldat reangajat , primeste solda in țară + indemnizatia de mercenar , care este mai consistentă și pentru care este bătălie mare și șpăgi și mișculatii pentru a pringe măcar un Afganistan ! Plus că deacolo , te alegi cu decoratii și posibilitate de avansare pe functii și zone care îti sunt repartizate , dacă ai fost rezon . Amintiți-vă de ”Șoarec” care avea clanuri cu Mărar !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu