Arhivă blog

marți, 30 aprilie 2013

Axele Programului Operaţional Regional


Ministerul Fondurilor Europene impune condiţii minimale firmelor de recrutare şi experţilor externi care să evalueze proiecte şi cereri de rambursare.

Astfel, companiile care pot depune oferte pentru contractul cadru (valabil timp de 2 ani) trebuie să aibă în lista de coduri CAEN "serviciile de asigurare/recrutare de personal, inclusiv personal angajat temporar".

Experţii pe care aceste firme îi vor recruta trebuie să îndeplinească, şi ei, cerinţe minimale : studii superioare, experienţă de 2-3 ani în domeniile specifice fondurilor europene : evaluare, audit, financiar, infrastructura, etc.).

Remuneraţia fixă pentru serviciile asigurate de experţi va fi de 280 euro pe zi, bani care vor fi viraţi companiei de recrutare.
Unlike ·  ·  · 41 minutes ago · 
Eugen Teodorovici: Ministerul Fondurilor Europene va angaja printr-un contract cadru firme de recrutare care sa furnizeze "foarte multi experti", pentru a sprijini Autoritatile de Management
"Incepand cu primele zile din mai vom angaja foarte multi experti pentru a fi pusi la dispozitia Autoritatilor de Management pentru evaluare, selectie, verificarea cererilor de rambursare, achizitii publice, audit si alte nevoi pe care le au aceste autoritati", a declarat pentru EurActiv.ro Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. Potrivit acestuia, sa va incheia un contract cadru, anuntul pentru procedura de achizitie urmand sa fie publicat in aceasta saptamana." Astfel, vor fi eliminate toate restantele precum proiecte depuse si neevaluate, cereri de rambursare", a mai spus Ministrul. 
Ioana Morovan
"Vom contracta firme de recrutare care vor aduce din piata experti cu un anumit nivel de pregatire, pentru anumite domenii cheie. Expertii vor fi disponibili pentru orice nevoie pe care o pot avea Autoritatile de Management. Astfel vor fi rezolvate toate situatiile de restante - cume este cazul POS CCE,  unde sunt proiecte depuse de ani de zile, mii de proiecte inca neevaluate", a explicat
Teodorovici. Potrivit acestuia, anuntul pentru selectarea firmelor de recrutare va fi publicat in zilele urmatoare.
"Niciodata nu a fost o viziune, o abordare proactiva, sa putem anticipa necesitatile. Vrem ca incepand cu data de 1 iunie sa nu mai actionam ca pompierii, adica sa alergam dupa probleme. Se va lucra cu termene clare, pe evaluari si rambursari", a mai spus Ministrul.
Sursa foto: www.fonduri-ue.ro   Publicat: 18 Aprilie 2013 @ 12:28

Comisia Europeană reia plăţile pe patru axe ale Programului Operaţional Regional

Comisia Europeană a decis reluarea plăţilor pe patru din cele cinci axe presuspendate în cadrul Programului Operaţional Regional (POR), ca urmare a măsurilor implementate de Guvernul României. Pe acest program au fost semnate aproape 3.400 de contracte de finanţare, care prevăd crearea a aproximativ 20.000 de locuri de muncă.
rin intermediul celor patru axe pe care se reiau plăţile sunt disponibile aproape 80% din fondurile alocate României prin intermediul acestui program. Comisia a presuspendat POR la sfârşitul lunii octombrie 2012 din cauza problemelor înregistrate în implementare în perioada 2009-2011. În continuare, plăţile rămân blocate pe Axa 6 a programului, pe care sunt alocate mai puţin 3% din fondurile puse la dispoziţia României prin POR.
“Decizia Comisiei Europene de a debloca patru axe importante ale acestui program demonstrează eficienţa măsurilor implementate de Guvernul României. În continuare eforturile Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice şi ale Ministerului Fondurilor Europene se vor concentra pentru deblocarea integrală a acestui program. În cel mai scurt timp posibil urmează să fie deblocate şi Programul Operaţional Sectorial Transport şi Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, indiferent de eforturile pe care trebuie să le depună angajaţii ministerelor implicate”, a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
Ca urmare a reluării plăţilor, România va încasa pe POR peste 183 de milioane de euro, sumă pentru care au fost trimise în luna martie 2013 Comisiei Europene documentele necesare pentru rambursare.
La sfârşitul lunii martie 2013, fondurile atrase de România prin intermediul acestui program însumau peste 920 de milioane de euro. Astfel, rata de absorbţie pe POR era de 24,30%, semnificativ mai mare decât în cazul altor programe operaţionale. În acelaşi timp, sumele plătite beneficiarilor erau în valoare de 7,1 miliarde de lei (1,6 miliarde de euro), echivalentul a 38% din suma alocată României prin POR.
Fondurile alocate ţării noastre prin intermediul Programului Operaţional Regional sunt în valoare de 3,72 miliarde de euro.
Axele pe care se reiau plăţile:
Axa Prioritară 1 - Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere
Obiectiv: Creşterea calităţii vieţii şi crearea de noi locuri de muncă, prin reabilitarea infrastructurii urbane şi îmbunătăţirea serviciilor urbane, inclusiv a serviciilor sociale, precum şi prin dezvoltarea structurilor de sprijinire a afacerilor şi a antreprenoriatului.
Număr de contracte de finanţare semnate: 445
Axa Prioritară 3 - Îmbunătăţirea infrastructurii sociale
Obiectiv: Crearea premiselor necesare pentru asigurarea populaţiei cu servicii esenţiale, contribuind astfel la atingerea obiectivului european al coeziunii economice şi sociale, prin îmbunătăţirea infrastructurii serviciilor de sănătate, educaţie, sociale, şi pentru siguranţă publică în situaţii de urgenţă.
Număr de contracte de finanţare semnate: 475
Axa Prioritară 4 - Sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri regional şi local
Obiectiv: Înfiinţarea şi dezvoltarea structurilor de afaceri de importanţă regională şi locală, reabilitarea siturilor industriale şi sprijinirea iniţiativelor antreprenoriale regionale şi locale, pentru a facilita crearea de noi locuri de muncă şi creşterea economică durabilă.
Număr de contracte de finanţare semnate: 1.747
Axa Prioritară 5 - Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului
Obiectiv: Valorificarea şi promovarea durabilă a patrimoniului cultural şi a resurselor naturale cu potenţial turistic, precum şi îmbunătăţirea calităţii infrastructurii turistice de cazare şi agrement în vederea creşterii atractivităţii regiunilor, dezvoltării economiilor locale şi creării de noi locuri de muncă.
Număr de contracte de finanţare semnate: 531                     MARŢI, 23 APRILIE 2013 10:20








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu