joi, 25 aprilie 2013

Uzurparea puterii


    
TOATĂ OPINCA ! SĂ CADĂ VLĂDICA !




În ultimul timp, verbul a uzurpa şi derivatele lui (uzurpare, uzurpator etc.) a umplut toate ziarele din republică, fiind adresat, îndeosebi, celor trei partide din Alianţa pentru Integrarea Europeană care se află la guvernare. Cuvîntul uzurpare (în contextul uzurparea puterii de stat) îl auzim zilnic la posturile de televiziune, fiind rostit cu multă pasiune nu numai de către comuniştii aflaţi în opoziţie, dar şi de liderii partidelor de buzunar din afara Parlamentului, urmărindu-se unicul scop: de a provoca organizarea unor alegeri anticipate, aceştia crezînd că îşi vor lua cumva revanşa şi vor pune mîna pe putere. Tot paradoxul însă constă în faptul că, în cazul dat, sintagma uzurparea puterii de stat nu este folosită adecvat, opinia publică fiind manipulată în modul cel mai direct.
 În „Marele dicţionar de neologisme”, apărut în 2002, la pagina 909 citim: a uzurpa – a acapara, a-şi însuşi prin violenţă sau prin fraudă un bun, un drept, o calitate etc. Mai cităm o sursă: conform „Dicţionarului explicativ al limbii române moderne”, a uzurpa înseamnă a-şi însuşi în mod abuziv un bun, un drept etc. care aparţine altuia. Semnificaţia corectă a sintagmei menţionate mai sus o desprindem şi din Codul Penal al Republicii Moldova, volum editat în 2010 în două limbi: română şi rusă, în care titlul articolului 339 – „Uzurparea puterii de stat” este tradus în varianta rusă – „Zahvat gosudarstvennoi vlasti”, adică acapararea puterii de stat.
Pornind de la aceste explicaţii, apare întrebarea: cum ar putea fi învinuită actuala majoritate parlamentară de uzurparea (acapararea) puterii de stat, cînd ea deţine deja această putere? Altfel vorbind, însuşirea prin violenţă sau în mod abuziv a puterii de stat nu poate nicidecum să i se atribuie Alianţei, fiindcă mandatele pe care le-au căpătat deputaţii respectivi nu au fost obţinute în mod fraudulos, ci prin dorinţa electoratului de a schimba lucrurile spre bine după ce comuniştii, timp de opt ani, nu au fost în stare să îmbunătăţească condiţiile de trai ale cetăţenilor, să încetinească exodul populaţiei etc. În cazul dat, anume comuniştii pot fi numiţi adevăraţi uzurpatori, deoarece anume ei atentează acum la puterea de stat, încercînd să vină din nou la putere prin fraude, folosind diferite sloganuri mincinoase şi demagogice.
Recapitulînd cele expuse mai sus, e clar că AIE nu are nimic în comun cu uzurparea actualei puteri de stat. Alta e că în cadrul Alianţei a apărut problema privind alegerea şefului statului, vehiculată pe nedrept la cel mai înalt nivel, încît populaţiei i s-a inoculat părerea falsă că alegerea preşedintelui republicii ar rezolva urgent toate problemele cu care se confruntă azi societatea. Este ştiut însă că alegerea şefului statului a fost tergiversată din vina opoziţiei parlamentare: în 2010, comuniştii au organizat boicotul referendumului prin care preşedintele urma să fie ales de popor; în 2011, cînd Alianţa identificase cele două voturi de care era nevoie, opoziţia a pus la cale blocajul, nepermiţînd membrilor ei să ia parte la votare. Tărăgănarea alegerii şefului statului s-a produs şi din cauza condiţionării de către opoziţie a unui candidat apolitic la această funcţie, ceea ce, în opinia multor analişti, – un conducător de stat apolitic, ar fi o utopie. Prin urmare, rezolvarea chestiunii privind alegerea preşedintelui republicii, fiind mereu blocată de către opoziţie, nu poate nicicum să fie asemuită cu o uzurpare a puterii de stat.
Alianţa este învinuită de faptul că vrea cu orice preţ să se menţină la putere. Dar acesta nu este un cusur al AIE, ci un drept şi o obligaţie a ei de a-şi menţine puterea pe întreaga perioadă de patru ani pentru care a fost aleasă, de a avea posibilitatea să-şi realizeze angajamentele asumate în faţa alegătorilor. Altă cale nu există. Or, Alianţa ar putea fi aspru condamnată de electorat, dacă ea şi-ar da demisia la cererea neîntemeiată şi aberantă a comuniştilor, lăsîndu-i să vină iar la putere prin procedee nepermise. Zicem acestea pentru că liderul PCRM V. Voronin, aflat în agonie după ce a fost părăsit de cîţiva deputaţi, încearcă acum să recurgă la unele metode nelegitime pentru a-şi atinge scopul. Zilele trecute, prin postul său de televiziune NIT, dînsul s-a adresat către organele locale, raionale şi orăşeneşti (alese de comunişti) chemîndu-le să nu se supună autorităţilor publice constituţionale, ci să li se ceară acestora, cu toată insistenţa, demisia. Astfel, liderul comuniştilor crede că va crea în societate un haos şi dezordine care i-ar aduce succesul rîvnit.
Ne întrebăm: oare liderul comuniştilor cunoaşte legile care funcţionează pe teritoriul republicii? În primele alineate ale art. 341 din Codul Penal citim: chemările publice la răsturnarea orînduirii constituţionale, precum şi difuzarea, în acest scop, prin diferite forme, a materialelor cu asemenea chemări, se pedepsesc cu amendă în mărime de la 200 la 600 unităţi convenţionale sau cu închisoare de pînă la 3 ani; aceleaşi acţiuni săvîrşite de două sau mai multe persoane se pedepsesc cu amendă în mărime de la 300 pînă la 1000 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 1 la 4 ani. Şi iarăşi ne întrebăm: oare justiţia constituţională nu este în stare să recurgă la legislaţia în vigoare şi să-i pună la punct pe asemenea infractori?
Alexandru DONOS





Noţiunea de uzurpare a puterii de stat este prevăzută în Legea Supremă, unde se precizează că acţiunile de acest gen constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului. Uzurparea puterii de stat prevede pedeapsă penală. 

Constituţia Moldovei stipulează că suveranitatea naţională aparţine poporului, care o exercită în mod direct şi prin organele sale reprezentative. Nicio persoană particulară, nicio parte din popor, niciun grup social, niciun partid politic sau o altă formaţiune obştească nu poate exercita puterea de stat în nume propriu. Uzurparea puterii de stat constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului, se mai spune în Legea Supremă. 

Potrivit Codului Penal, acţiunile săvârşite în scopul uzurpării sau menţinerii forţate a puterii de stat cu încălcarea prevederilor Constituţiei se pedepsesc cu închisoare de la 10 la 15 de ani. 

Citește mai mult: https://www.publika.md/ce-inseamna-uzurparea-puterii-in-stat_663131.html#ixzz58Uh8fEQN
Follow us: @publikatv on Twitter | publika.md on Facebook


1. Nu mai putem face nimic să scăpăm țara de nedreptate.
FALS !
Asta vor vlădicii să credem. Noi poporul trebuie să facem doar Unirea „opincă” cu „opincă”, din fiecare cătun până în capitală, și să spunem: A venit vremea să dați socoteală!

2. Nu avem pe cine să punem în loc.
FALS !
Oricare „opincă” poate face bine acestei țări acolo unde se pricepe. Nu s-a terminat valoarea poporului român la acești jefuitori ai neamului nostru, care ne țin sub dictatură prin rotație de 23 de ani și nu au alt avantaj decât tăcerea noastră.

3. Vor veni alții care vor fura la fel.
FALS !
România mai are multe de furat, dar după ce ăștia au furat pe față tot ce au putut (timp să le dăm…că fură și aerul) nu există „opincă” să nu miroasă hoțul. Scăpați de ei să ne vedem și apoi să păzim legea cu toții. Acum plătim prețul răbdării și nepăsării, acum înțelegem că de am fi făcut în fiecare zi o Adunare Națională nu ne-ar fi costat cât ne-a costat lipsa „opincii” de la fundul vlădicii.

4. Suntem ai nimănui, nimeni nu ne sare în ajutor.
FALS ȘI ADEVĂRAT !
Nu suntem ai nimănui. Suntem ai noștri, „opincile” să nu uite mirosul libertății prin unire…„Unde-s doi, puterea creşte/Şi duşmanul nu sporeşte!”.
Nimeni nu ne va sări în ajutor nici din afară și nici din țară. Doar tu „opincă” să pornești hotărât la fapte și vei vedea că nu ești singur. „Altul să pornească primul…” , doar pe dușmanul tău ajută!

5. Va fi mai bine dacă eu fac ceva pentru țara mea ?
ADEVĂRAT !
Dacă nu-ți mai pasă de țara ta și nu te gândești decât la tine, tu nu ești „opincă” ! Piei vlădică de aici și du-te pe pustii ! OPINCĂ DE EȘTI, TRECI LA FAPTE:

-NU CREDE CE SPUN VLĂDICII.

-CAUTĂ OPINCA DE LÂNGĂ TINE, APOI CĂUTAȚI ALTE OPINCI.

-NU TE GÂNDI SĂ OBȚII TU CEVA. GÂNDEȘTE-TE LA BINELE ÎNTREGULUI POPOR CĂCI TU FACI PARTE DIN EL, DACĂ POPORULUI ÎI ESTE BINE ȘI ȚIE ÎȚI VA FI BINE.

-NU DISPERA CĂ NU MAI APUCI ȘI TU DIN BINE. COPIII COPIILOR TĂI VOR FI MAI BINE.

-TU CE MAI AI DE PIERDUT ? RĂUL S-A FĂCUT. ACUM MAI RĂU DOAR BĂTRÂNEȚEA NEPUTINCIOASĂ, CU HOȚII LA PUTERE, POATE FI PENTRU TINE.

De acum, „opincă”, alege: MORT VIU SAU VIU PÂNĂ LA MOARTE !




Afaceri online

PC Computer

Locuinta - O investitie necesara

De la prietenii niștri RELIGIE

LITERATURA și CREDINTA

Economico - Sociale

Politici Fiscale , Sociale

Situatia ECONOMICO-SOCIALA

Stiinta si tehnica



Si moldovenii nostri sau prins ca puterea trebuie sa fie in mana celor multi , numai romanii nu vor sa se deștepte ! Moldovenii , nu vor ”Unirea ci Țara ! ”

"Uzurparea puterii de stat constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului"




Constitutia Republicii Moldova prevede expres, în articolul 2, căuzurparea puterii de stat constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului. În acest context, potrivit Constituţiei, Curtea Constituţională este unica autoritate de jurisdicţie constituţională în Republica Moldova. Legea Supremă mai spune, în articolul 134, că CC este independentă de orice altă autoritate publică şi se supune numai Constituţiei.
De asemenea, Curtea Constituţională garantează supremaţia Constituţiei, asigură realizarea principiului separării puterii de stat în putere legislativă, putere executivă şi putere judecătorească şi garantează responsabilitatea statului faţă de cetăţean şi a cetăţeanului faţă de stat. Totodată, Constituţia prevede ca legile şi alte acte normative sau unele părţi ale acestora devin nule, din momentul adoptării hotărârii corespunzătoare a Curţii Constituţionale. Hotărârile Curţii Constituţionale sunt definitive şi nu pot fi atacate.
În acelaşi timp, Legea cu privire la Curtea Constituţională spune că actele Curţii Constituţionale sunt acte oficiale şi executorii, pe întreg teritoriul ţării, pentru toate autorităţile publice şi pentru toate persoanele juridice şi fizice. Actele normative sau unele părţi ale acestora declarate neconstituţionale devin nule şi nu se aplică din momentul adoptării hotărârii respective a Curţii Constituţionale.
Potrivit legislaţiei, suveranitatea naţională aparţine poporului Republicii Moldova, care o exercită în mod direct şi prin organele sale reprezentative, în formele stabilite de Constituţie. Nici o persoană particulară, nici o parte din popor, nici un grup social, nici un partid politic sau o altă formaţiune obştească nu poate exercita puterea de stat în nume propriu. Uzurparea puterii de stat constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului.
Publika.md aminteşte că, ieri, Curtea Constituţională a hotărât cu unanimitate de voturi că premierul în exerciţiu, Vlad Filat, ocupă acest post ilegal, iar şeful statului trebuie să desemneze un premier interimar din rândul membrilor Guvernului. De asemenea, magistraţii au decis că Vlad Filat nu poate fi desemnat în funcţia de candidat la funcţia de prim-ministru.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu