Regulile postarilor pe Facebook
Facebook pare sa scoata in evidenta laturile ascunse ale utilizatorilor sai. Din cauza usoarei tente anonime a folosirii Facebook-ului, utilizatorii pot ajunge sa-si dezvaluie mai multe informatii despre ei insisi decat au intentia. Iata cateva sfaturi pentru a utiliza Facebook-ul fara urmari nedorite.
1. Gandeste-te la public
Cand postezi ceva pe internet, intreaga lume este publicul tau. Chiar daca ai facut setari de confidentialitate cat mai stricte, este intotdeauna posibil ca, pe masura ce timpul trece, ceea ce postezi astazi sa fie vazut de catre un potential angajator, sot/sotie sau un prieten. Cand postezi ceva de natura personala pe Facebook, imagineaza-ti ce ar putea crede bunica ta sau seful tau dupa ce citesc informatiile. Daca nu vrei sa-l citeasca, atunci nu-l posta. Acest lucru este valabil si pentru imagini. Nu posta nimic din ce nu ai vrea sa vada vecinul tau, preotul, mama sau orice altcineva.
2. Verifica de doua ori sensurile duble
Mesajele text, e-mailurile, forumurile online au un lucru in comun: sunt comunicari facute fara a beneficia de limbajul corpului si inflexiunea vocii. O mare parte din conversatiile oamenilor din lumea reala este decodificata in contrast cu ceea ce spune vorbitorul prin limbajul trupului sau prin voce. Acest lucru este imposibil pe World Wide Web. Cand compuneti ceva online, este important sa verificati ceea ce ati scris pentru a va asigura ca este limpede si fara interpretari. In cazul in care postul este inteles gresit, corecteaza cu promptitudine greseala cu un post ulterior si scuzele de rigoare.
3. Nu te „inflacara" in vorbe
Este necesar sa-ti pastrezi cumpatul atunci cand te angajezi intr-o conversatie online. Atunci cand raspunzi la comentariile altcuiva, indiferent cat de „incendiare" sunt, nu o face cu ura, bigotism sau violenta verbala. Fa-o intr-un mod cat mai succint si, daca trebuie sa raspunzi la toate comentariile, fa-o intr-o maniera care arata profilul unei persoane care posteaza cu integritate chiar pe teme controversate: cu claritate, compasiune si consideratie.
4. Nu posta in stare de ebrietate
Ca orice alta metoda de comunicare nonverbala, postarea pe Facebook trebuie sa fie facuta in stare perfect constienta, neimplicand alcool. Nu este nimic mai rau decat sa te trezesti dimineata urmatoare si sa regreti ce ai spus sau ai facut. Daca faceti aceasta greseala, stergeti fotografia, comentariile sau conversatia cat dei repede posibil. Nu esti in masura sa remediezi situatia in intregime, dar poti macar sa imbunatatesti situatia. De asemenea, trebuie sa-ti expui scuzele corespunzatoare greselilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu